Medische hulpmiddelen, zoals arm- en beenprotheses, worden ook uit de basisverzekeringen bekostigd, maar lang niet iedereen ontvangt op een normale manier zijn essentiële hulpmiddel om te functioneren voor de dagelijkse activiteiten.  In 2002 was een duidelijke afspraak over een  adequaat functionerend hulpmiddel voor iedere hulpmiddelengebruiker. Er is geen centraal geregelde toestemmingsverplichting en kan iedere zorgverzekering de aanspraak op de verschaffing zelf regelen. Het recht op aanspraak is individueel bepaald, maar wat blijkt nu, het lijdt vaak tot afwijzingen. Reden te duur of men vindt het niet doelmatig. 


De zorgverzekeringssector heeft naar verwachting over 2012 een winst behaald van € 1,4 miljard. Het resultaat op de basisverzekering bedraagt bijna € 1,3 miljard en op de aanvullende verzekering ruim € 0,1 miljard. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdagmiddag 10-04-2013 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief aan de tweede kamer gaat minister Schippers verder "De aanwezige solvabiliteit (red. voldoen ruimte om aan financiële verplichtingen te voldoen)  is gegroeid naar bijna € 6,7 miljard. Gesteld kan worden dat de zorgverzekeraars een solide solvabiliteitspositie hebben." Er is dus ruimte!

Gelijk werd al gesproken over premie verlaging en ook Wilna Wind directeur van patiëntenvereniging NPCF spreekt van terugsluizen. Geld terug geven komt populair over, maar laten we toch eerst eens kijken dat iedereen in Nederland DAT KRIJGT waar men RECHT op heeft!

Ik zie mensen die medische-hulpmiddelen nodig hebben maar;
- reparatie uitstellen, omdat aanspraak maken ten koste gaat van € 350,- eigen risico (bijdrage) 2011 voorspeld
- aanvraag van een 8 jaar oude beenprothese wordt afgewezen, omdat de inkoper van de zorgverzekeraar het nieuwe product te veel "doorontwikkeld" vindt.
- een school in Rijsenhout schaatsmarathon gaat houden en langs de deur gaat voor lege flessen om de aanpassingen van een prothese te kunnen bekostigen van een moeder. Zo kan ik de lijst wel aanvullen.

Maar in de zorg gaat het ook om een jongen als Mees. Mees, die door een tumor en bestraling een deel van zijn haar moet missen. De zorgverzekeraar besluit in eerste instantie niet om de transplantatie van het haar te vergoeden. En doet dit uiteindelijk als coulance voor Mees, dankzij een programma als Kassa met de belbus.

Edith en Wilna, is dit nu wat jullie willen. Populariteit en 80 euro terugsluizen in plaats van zorg en ondersteuning te bieden aan mensen die het gewoon nodig hebben?

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

 

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

 

Prothese in beweging

 

 

 

 

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl

 


Brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de positieve financiële resultaten zorgverzekeraars.