De bezuinigingen trekken door patiëntenland.  Protesteren gaat echt niet helpen. Deze regering trekt zich daar niets van aan; we moeten van de staatsschuld af. De VS is een slecht voorbeeld, die kant moeten wij als Nederland niet op.

Dit kabinet wil wildgroei stoppen. 

Als voorbeeld: Nederland telt 850.000 mensen met diabetes, waarvan slechts 59.687 (=7%)  lid is van Diabetesvereniging Nederland (DVN).  93 % leunt op 7% leden. De vereniging kent 93% van de diabeten niet.  Een deel daarvan loopt de kans geamputeerd te worden.  Nederland telt ongeveer 35.000 amputees, een deel daarvan is tgv diabetes. Slechts 750 (=2,1%)  is lid van een vereniging.  Het kabinet heeft geld voor samenwerking. Zoals het er nu uitziet heeft niemand daar trek in.  Iedere patiëntenorganisatie vecht voor zijn eigen toko. Middelgrote organisaties moet je sparen vinden deze organisaties,  de kleintjes moeten verdwijnen. Je zult een zeldzame aandoening hebben met amper 200 patiënten. Dan tel je dus in deze maatschappij niet meer mee. Waar kun je nog naar toe?

Vangnet voor patiënten.
Patiëntenbelangen laten vertegenwoordigen door één organisatie ongeacht welke aandoening je hebt is een oplossing. De huidige patiëntenorganisatie (diabetes, amputees, darmproblemen, heupprothese, etc.) gedijen als “specialisten”, ze regelen en verzamelen de individuele patiëntenbelangen. Mogelijkheden te over als je maar wilt.

Deuk in een pakje boter
Je kunt inmiddels ziek worden van de hokjesgeest voor aandoeningen. Voor sommige aandoeningen zijn 6 organisaties, maar zijn niet in staat samen één vuist te maken,  laat staan een deuk in een pakje boter te bewerkstelligen. Het maakt mij niet uit wie in een organisatie mijn belangen vertegenwoordigd. Als het mensen zijn met kennis van zaken laat dan een blinde voor mij spreken en een dove mijn rechten en plichten lezen. We hebben één kabinet, één Tweede Kamer en wel 1001 patiëntenclubs. Wie komt nog op voor het belang van de patiënt?

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Prothese in beweging

 

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl