Hulpmiddelen zoals protheses kunnen wel eens wat duurder uitvallen dan zorgverzekeraars wensen. Dit is steeds weer een terugkerende discussie bij mensen met een bovenbeen prothese. Hier wil nog wel eens een MPK (micro processorgestuurde knie)  toegepast worden  indien de klik tussen gewenst product in relatie tot het functioneren gemaakt wordt. We hebben deze discussies vaak gevoerd voor mensen die een C-Leg, hybride, Rheo-Knee e.a. wilde uitproberen. Meerwaarde voor dit product werd aangetoond en de gebruiker functioneerde hier naar volle tevredenheid op. Nu 5 jaar verder, misschien komt het door de economische recessie,  zitten we met de volgende discussie.  

Bedrijven van deze MPK’s  garanderen een maximale termijn. In de meeste gevallen is dat niet 2 of 3 jaar maar 5 jaar. Veel langer dus dan gemiddelde huishoudelijke apparaten en auto’s. Zorgverzekeraars vinden het zeker nu  niet zo leuk dat na 5 jaar iets aan vervanging toe is. En als iets 5 jaar gegarandeerd is kunnen we misschien nog wel eens 1 of twee jaar er bij “snoepen”.  Bedrijven daarentegen zullen minder geneigd zijn om hierin mee te gaan. Immers garantie van 5 jaar is al langer dan gebruikelijk en wat te doen als er dan onderdelen gaan afbreken.   Wie neemt dan de verantwoording.

Het is niet anders als bij een auto. Na een bepaald moment stopt de garantie. Je accu, remvoering, stuurkolom, koppakking kunnen minder worden, waardoor deze auto je vroeg of laat  op een ochtend laat staan. Hij start niet meer. Wat een ellende. Afspraak misgelopen, klanten kwaad (als je zelfstandig bent) of je baas boos waar blijf je nou. Wat moet jij dan zeggen? “mijn been doet het niet meer”. Bij de auto kun je zelf beslissen, bij de MPK  wordt er voor jou  beslist. Je MPK  “doet het nog wel” dus waarom vervangen.  Prothesegebruikers hebben een actief leven, dat verdient dat je onherroepelijk aanspraak moet kunnen maken zonder enige hapering op een goed functionerend hulpmiddel.  Het is niet zoals een kledingstuk of schoenen, waarbij je kunt zeggen, het ziet er nog wel goed uit het kan nog wel een seizoen mee. Nee, in dit geval weet de zorgverzekeraar dat de protheseconstructie een levensduur had van 5 jaar. Aangezien dat is afgelopen moet een nieuwe keuze gemaakt worden.

Heel veel producten hebben om ons heen een bepaalde levensduur. Denk aan de ster in ons afwasteiltje. 5 jaar staat daar voor. Daarna, heeft men berekend,  zijn de weekmakers uitgedampt en ontstaat er een barst in het materiaal. Het transformator huisje bij Utrecht was ook aan vervanging toe. Poef… het hele treinverkeer lag plat. En hoe zit dat bij hulpmiddelen. De beademingsapparatuur was mogelijk aan vervanging toe. Pfffft …. geen lucht meer. Ach en bij een MPK kun je hoogstens je nek breken. 

Misschien toch maar een APK regelen bij zo’n MPK in je prothese?

 

Met vriendelijke groet,

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Regelmatig schrijft Hans van Mourik, fysiotherapeut en ervaringsdeskundige van prothese en orthese over actuele zaken in zijn weblog op pro-orthese.nl