Artikelindex

Er is hoop op betere publiciteit voor de Paralympics

Het is twee jaar geleden dat ik een column als bestuurder van de LVvG, een patiëntenorganisatie voor mensen met een amputatie schreef;  “Hoe komt het toch dat er voor de paralympics zo weinig belangstelling is. Zijn we niet trots op onze mensen  met een beperking”.
Het is uniek in Nederland als er een item over sport voor mensen met een beperking op TV gemaakt wordt. Deels is dat al ingegeven door een diepgewortelde mening, dat gehandicaptensport geen topsport is. Het zou niet interessant voor de kijkers zijn. Als   NOS verslaggever,  wielergoeroe en sportkenner des Vaderlands, Mart Smeets aangeeft dat het geen topsport is dan is dat zo. En bij die uitspraak heb ik mij  neergelegd na jaren van inspanning om het ook in de media op de kaart te krijgen.

Integratie tussen para- en Olympische spelen

Toch blijft het idee knagen aan mij dat we in Nederland zo weinig laten zien van mensen, die na hun ziekte of aandoening t.g.v. ongeval middels sport weer terug proberen te komen. Uitzonderingen daargelaten zoals Maarten van der Weijden, die op 21 augustus 2008 Olympisch goud won op de tien kilometer open water zwemmen in Beijing. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie geconstateerd en na een lang herstelproces bereikte hij in 2008 dat succes. Een fantastisch succes. Lang niet iedereen heeft na een ziekteproces het gewenste en volledig herstel. Amputatie van arm of been of een dwarslaesie (beschadiging van de rug met uitvalsverschijnselen in bv de benen) zijn gevolgen van de strijd die na dat proces zijn geleverd. In de sport zijn dit ook superkanjers.

Een aantal jaren is het besluit genomen om de gehandicapten sport op te laten nemen in de reguliere sport. Zo zit Ester Vergeer met de rolstoeltennis bij de tennisbond, de rolstoelbasketballers bij de basketbalbond, de mensen met een arm of beenverkorting lopen bij de KNAU enz. De integratie gaat alleen niet zo ver, dat sporters met een handicap zich mogen meten met hun valide sporters. Voorbeeld hiervan is Oscar Pistorius, man zonder benen en bladerunner, die mee wilde lopen bij de Olympische spelen. Enorme commotie, verontwaardiging en verwarring. Vermoedelijk zullen we nog geen integratie tussen para- en Olympische spelen zien. Dan maar weer over naar de Paralympics.
Informatie over de Paralympics moet men met een lantaarntje zoeken. Dit jaar hebben we een afvaardiging van één persoon namelijk; Zitskiër Kees-Jan van der Klooster. Hij heeft zich op het onderdeel reuzenslalom gekwalificeerd voor de Paralympische Winterspelen in Vancouver. Het is een beetje alles of niets voor Nederland. Maar Kees-Jan gaat dan ook wel snoeihard. Zes jaar geleden brak hij bij een val zijn rug.

Hij verruilde zijn board voor de monoski en stuntte zich naar de wereldtop. Vreemd genoeg laat www.paralympics.nl  weer niets zien van deze onderneming. Via de site kom je op gehandicaptensport.nl en ook daar; helemaal niets te zien over de komende spelen. Geen enkele link naar deze sporter of informatie daarover. Als Gehandicaptensport Nederland (GN) zelf al geen publiciteit maakt voor dé sport, wat doet GN dan met het domein paralympics.nl.

Maar er is hoop!
Deze week luisterde ik naar de radio 2 en in het programma tijd voor twee vernam ik van Frits Spits dat NOS gaat iemand gaat afvaardigen nl. Annette Roozen. Annette was te gast aan de tafel van twee en is mij zeer bekend. Topsporter van formaat in de categorie amputees atletiek, 2x zilver op de Paralympische spelen van 2008 en redacteur/medewerker van Radio M (Utrecht). Annette is geen Mart Smeets, die blijft hangen in de wissel van Sven Kramer, maar is wel iemand met kennis van zaken. Zij weet als geen ander wat je moet doen (en laten) om een top te bereiken ondanks tegenslagen. Ook is er maar een Nederlander die mee doet, hij verdient het om de aandacht te krijgen, al is het maar om goed voorbeeld te laten volgen. NOS, gefeliciteerd met deze keuze en Annette gefeliciteerd met de Job.

Met vriendelijke groet,

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Meer op:

www.paralympisch.nl