,,Ik was gechoqueerd toen ik de dekens omhoog deed en zag dat ze zijn linkerbeen hadden afgezet'', zei de dochter van een 86-jarige man.  Juist het rechterbeen moest afgezet worden om te voorkomen dat een infectie zich door het lichaam zou verspreiden. Peruaanse doktoren hebben abusievelijk het gezonde been van een patiënt geamputeerd. Toen de dochter van de man de fout ontdekte, hebben ze alsnog het andere been geamputeerd. Het vond plaats in het Alberto Sabogal ziekenhuis in de

kustplaats Callao ten noorden van de hoofdstad Lima. De betreffende artsen zijn geschorst en is een onderzoek ingesteld. 

Het  bericht (ANP/DHE) stond de afgelopen weken in de Nederlandse media.  Maar  al veel eerder stond zo´n bericht in de spotlight.  Bij de 52-jarige Willie King werd in 1995 het verkeerde been afgezet. De rechtervoet van de man had geamputeerd moeten worden, maar de doktoren hadden per ongeluk het linkerbeen onder de knie eraf gehaald. Omdat het rechterbeen er ook nog af moest, had King na de tweede operatie helemaal geen onderbenen meer.

Maken we dit in Nederland niet meer mee? Bij  het zoeken op internet kwam ik  terecht een opmerking daarover. “Was dat niet in Zeeland een paar jaar geleden”, was de reactie. Wat ik als oplossing  heb vernomen is dat de patiënt zelf een aantekening maakt op het been dat helaas verwijderd moet worden. Doen dus!
Een van de bekendste medische missers  blijft toch een amputatie van het verkeerde been. Amputeren is sowieso een dramatisch zwaard van Damocles  bij mensen met een slechte vaatvoorziening. Het is in de ogen van een aspirant geamputeerde en de familie een begin van het einde. Dat heel veel mensen daarna de draad gelukkig weer oppakken in hun revalidatiefase mag ook zeker opgemerkt worden.

Mensen die buiten deze groep staan kunnen hun  “humor” spuien op internet.
- Hij heeft geen poot om op te staan. 
- Jaja, dan sta je niet meer stevig op je benen.....
- Doe maar flinke schade vergoeding.. Wat een prutsers zeg.. 
- Het loopt daar dus voor geen meter... ze gaan gewoon aan de wandel met alle controle voorschriften, afzetters zijn 't  
- Je hebt fouten, en je hebt prutswerk. Als je een verkeerd been afzet, beheers je je vak niet.Tja, of die 86-jarige had de verkeerde gemarkeerd .
- Er wordt och niet voor niets op de benen geschreven welke dr afmoet? Dat is hier ingevoerd nadat ze regelmatig het verkeerde lichaamsdeel verwijderden... Daar waarschijnlijk nog niet.
- De man is twee benen kwijt door een vergissing. 

Humor kan ook komen van professionals uit de zorg: Bogers  en het ‘Verkeerde been’
Marcellino Bogers, ex-verpleegkundige en cabaretier, werkte zestien jaar als verpleegkundige. Tijdens zijn eerste avonddienst voelde hij zich erg machteloos toen een vrouw overleed zonder dat hij haar leed kon verzachten. Toen hij de volgende dag met tegenzin weer ging werken, vroeg hij aan een chagrijnige man of deze soms met het verkeerde been uit bed was gestapt. “Plotseling zag ik tot mijn schrik dat zijn been geamputeerd was. De man begon onbedaarlijk te lachen en ik deed mee."

Artsen kunnen wel degelijk zitten met een probleem en wensen "Dit nooit meer"
In november 2009 verscheen ook een boek over medische  missers.  Voor het eerst zijn artsen openhartig over hun medische fouten. In het boekje ‘Dit nooit meer. Artsen vertellen over hun incident’, vertellen twaalf vooraanstaande artsen over hun eigen medische missers. Die hadden vaak de dood van de patiënt tot gevolg. Initiatiefnemers zijn neonatoloog Harry Molendijk van de Isala Klinieken in Zwolle en Ian Leistikow, arts en bestuurder van het UMC Utrecht.Het toegeven van fouten is volgens Molendijk in ieders belang. Van belang voor de artsen en voor de slachtoffers en nabestaanden. Voor de artsen om ervan te leren zodat door adequate maatregelen te treffen herhaling voorkomen kan worden. En voor slachtoffers en nabestaanden omdat die heel goed begrijpen dat dokters niet onfeilbaar zijn. Het probleem is eerder dat sommige dokters moeite hebben dat van zichzelf ook in te zien.  Slachtoffers en nabestaanden begrijpen dat er fouten gemaakt worden, maar begrijpen niet – en worden dan woedend – als de dokter ten onrechte volhoudt dat hij toch echt het goede been heeft afgezet.

Met vriendelijke groet,

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik

Het boek is te bestellen bij het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (6,95 euro).