De afgelopen week heb ik de brief over de Wtcg en inkomen aan staatssecretaris Bussemaker afgerond en verzonden aan ministerie en Tweede Kamer. Dit is nu een traject van wachten. De afschriften zijn ook verzonden te informatie aan CG-raad en 5 organisaties rond amputatie en verkorting. Daarna heb ik maar eens wat losse briefjes en alle reacties opgeruimd. Zat ik nog wat te surfen op het web las ik dan op verzoek van de International Wheelchair & Amputee Sports Federation (IWAS)  Sport Drenthe is gestart met een haalbaarheidsonderzoek om de Wereldspelen voor gehandicapten in 2011 naar Nederland te halen. De Wereldspelen zullen worden gebruikt als kwalificatiemoment voor de Paralympics van 2012 in Londen. Ik ben benieuwd. Het bracht mij wel op het idee om eens door te surfen naar Oscar Pistorius.

 

Op zoek naar Oscar Pistorius

Oscar Pistorius, een sporter die op twee prothesen met zijn enorme snelheid de valide sportwereld in verlegenheid heeft gebracht. Pistorius is de dubbel geamputeerde wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter . Hij is ook bekend onder de bijnaam "Blade runner" en "de snelste man zonder benen". Wie hem ooit heeft zien lopen kan bijna zijn ogen niet geloven. Ik heb hem aan het werk gezien bij de Neli Cooman Games te Stadskanaal in 2008. Geweldig wat loopt die man met behulp van twee protheses van koolstofvezel hard. Daarna is hij een beetje uit mijn gezichtsveld verdwenen. Ik was geïnteresseerd hoe het met ‘m ging. Daarbij kwam ik op een nieuwsitem over Oscar en Ellie.

Amputatie van alle vier de ledematen

Ellie Challis verloor beide handen en onderbenen toen ze zestien maanden oud was als gevolg van hersenvliesontsteking. Sinds april 2009 maakt ze gebruik van een juniorversie van de carbonprothesen waarmee Oscar Pistorius tijdens hardlopen hoge snelheden heeft gehaald. Ze is de jongste persoon die gebruik maakt van dergelijke prothesen. Bij de race tegen Pistorius stond een onderschrift: Ellie is niet meer te stoppen, Oscar mag wel oppassen. Al surfend kwam ik op een filmpje van CNN over Ellie. Zeer aangrijpend,  maar een goed beeld van vechtlust. Als je dat dan ziet dan denk ik, ja Oscar pas op, want Ellie komt er aan. De wereldspelen in 2011 en de Paralympics in 2012 zijn nog te vroeg, maar 2020 zou best eens kunnen.

Ellie en Oscar foto ©  Andy Hooper

 

 

Met vriendelijke groet,

Hans van Mourik, fysiotherapeut en coach prothese-unlimited

Reageren? Mail naar Hans van Mourik