-Wat vind u van de minimale aandacht die wordt besteed aan de paralympische spelen en wat denkt u dat de oorzaak daarvan is?
Als we van de spelen in London 2012 uitgaan als "0-punt". De voorgaande jaren werd het paralympische voornamelijk als een gehandicaptensport gezien. Mensen vonden het zielig en geen prestatie als je met één been over de finish kwam. We kennen in het verleden ook dat tav de spelen de paralympische spelen niet eens naast de Olympische Spelen werden gehouden. Oostblok heeft jaren niet erkend dat ze gehandicapten hadden. En als je geen gehandicapten hebt hoef je ook geen spelen te houden.
In Nederland is de paralympische sporter langzaamaan ontwikkeld tot een volwaardige sporter. Ze zijn zeer goed gemotiveerd, zetten er alles voor opzij en leven enkel voor de sport. De sporters kunnen er niet financieel van leven. Sponsoring is uiteindelijk ook minder dan bv de valide sporter.
Niet de spelers, maar voornamelijk s het publiek en de media daarom heen bepalen hoe interessant de sport is. Dat is niet in alle landen zo. In GB zijn ze bij de media al jaren zeer actief met het uitzenden van volledige wedstrijden. De Paralympische Spelen in Londen zijn uitbundig gevierd. Betreffende de media in Nederland is het bij de afgelopen spelen goed gegaan met elke dag een 1/2 uur journaal. Een mooie opsteker
- Denkt u dat de paralympiërs in de toekomst de valide sporters kunnen overwinnen? En komt dat dan door de technische ontwikkelingen of door hard trainen?
Als je alles in de juiste context zet zou iedere sporter gelijke kansen moeten hebben. Als voorbeeld geef ik iets uit de wedstrijdzeilerij. Je hebt twee schepen. Een platbodem skûtsje en een scherp zeiljacht. In theorie zou iemand met weinig zeilervaring in het scherpe zeiljacht kunnen verliezen van een ervaren schipper van een skûtsje. Dit heeft ook te maken met de wedstrijdbaan.
In theorie zou bijvoorbeeld Oscar Pistorius kunnen winnen van een valide hardloper (sprinter). Oscar heeft al gelopen in een wedstrijd tegen valide lopers. Zijn inzet en motivatie is uiteraard zeker belangrijk, maar het technisch onderdeel de blades zijn daar zeer belangrijk bij.
- Wat verwacht u van de prothese technieken in de toekomst?
De techniek staat niet stil in protheseland. Er wordt veel onderzoek gedaan op prothesegebied. Beweegstudies, materiaalstudies, maar ook de combinatie van de sporter en het materiaal.
-- En zijn deze technieken wel dan wel eerlijk?
Ontwikkeling van de technieken op zich is een goede zaak. Het is afhankelijk zoals je deze techniek inzet. We weten van wintersportmateriaal, bobslee, snowboards dat er veel aan gesleuteld wordt, in de zwemwereld kennen we de speciale pakken. Die zijn toen verboden. Dan gaat het niet meer om de individuele sportprestatie.
Met de afgelopen spelen is Oscar Pistorius niet verder geraakt dan een tweede plaats op de 200 meter in zijn categorie (T44). De Braziliaan Alan Oliveira finishte in 21.45 en Pistorius in een tijd van 21.52. Na de wedstrijd uitte Pistorius zijn ongenoegen over de zege van Oliveira. Volgens de Zuid-Afrikaan liep de Braziliaan met grotere prothesen en is er sprake van oneerlijke concurrentie. Je ziet dat het ongenoegen geuit wordt bij de sporters onderling en dit zal ongetwijfeld in de sport regeltechnisch doortrekken.
-- Zou er niet een remming moeten komen op de technische ontwikkeling van sportprotheses?
Nee, ik denk dat de techniek altijd door moet gaan met technische ontwikkelen. Technische ontwikkeling zijn niet alleen goed voor de sport, maar dragen ook bij tot betere technische ontwikkelingen voor protheses voor algemeen gebruik, de ADL-prothese.
-- Want zijn de wedstrijden dan nog wel eerlijk, of gaat het bij de winst dan gewoon om wie de beste prothese heeft en niet wie de beste atleet is?
Het is aan de sportwereld (bonden o.a.) om te bepalen samen met spelers/sporters hoe, op welke manier en wanneer materiaal ingezet mag worden. Bij de schaatssport in 1996 echt is de klapschaats in gebruik genomen door het Nederlandse damesteam. Toen Tonny de Jong hier direct baat bij bleek te hebben volgde de buitenlandse concurrentie snel, en al bij de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano reed vrijwel iedere schaatser op klapschaatsen.
Op prothese gebied zullen we vast criteria krijgen op bv lengte van de prothese t.o.v. overall lengte van de persoon of soort materiaal. Deze regels zullen dan vast gelegd worden of een aantal daarvan zijn al vastgesteld, zoals we nu ook al een lijsten hebben van verboden middelen in de sportwereld. Hierbij moet je niet direct aan doping denken, maar aardige term die we al hanteren is materiaaldoping.
Meer daarover op o.a. http://www.frankjol.nl/
Hans van Mourik, fysiotherapeut
manager / coach prothese unlimited
---------------------------------
www.prothese-unlimited.nl | www.amputees.nl | www.pro-orthesen.nl