Kinderen van een hooguit twee jaar oud doen het het speels gemak. En toch is rennen alles behalve makkelijk. Daar zijn wetenschappers al tientallen jaren achter. Wetenschappers van de Technische Universiteit in Delft ontwikkelden de afgelopen jaren hun eerste rennende robot. Daarmee kan de menselijke renbeweging worden onderzocht. Dat kan leiden tot betere protheses.
Mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de rennende robot Phides is Daniël Karssen. Hij is onderzoeker binnen het Biorobotics Lab van de vakgroep Biomechanical Engineering en promoveerde recentelijk op zijn onderzoek naar de menselijke renbeweging. Phides hielp hem bij zijn onderzoek.
Volgens Karssen willen wetenschappers graag meer weten over de renbeweging van mensen omdat echt fundamentele kennis daarover ontbreekt. Kennis die erg waardevol kan zijn bij het maken van protheses. Het ontwikkelen daarvan is nu vaak een kwestie van ontwerpen, uitproberen en weer terug naar de tekentafel gaan.
De resultaten van zijn onderzoek zullen in eerste instantie nuttig zijn voor bewegingswetenschappers. Zij kunnen het uiteindelijk toepassen bij het maken van betere protheses.
Phides is 80 centimeter hoog en weegt 13,5 kilo. Hij is verbonden met een boomconstructie die hem overeind houdt.