Warm en vochtig weer voelt drukkend aan en langdurige hitte kan vooral voor ouderen en zieken uitputtend zijn. Ook voor mensen met een goede conditie is een hittegolf vermoeiend, omdat de combinatie van hitte en vocht hoge eisen stelt aan hart- en bloedvaten.
Prothese en Orthesegebruikers moeten daarnaast vooral goed letten op het onderhoud van het hulpmiddel en persoonlijke verzorging.

Ook gebruikers van kunstledematen moeten opletten in deze hitte periode. Met het warme weer worden stompkousen door het transpireren extra vochtig. In eerste instantie merkt men dat niet zo maar later op de dag gaat de vochtige kous wrijving veroorzaken op de  stomp. De stomp kan ook wat opzetten. Dit veroorzaakt blaren op de huid.  
Gebruikers van (silicone) liners hebben in deze tijd ook meer last van vocht.

Het vocht gaat als een filmlaag tussen de huid en de liner zitten, waardoor kan de liner gaan schuiven. Dit kan "brand" plekken of schaafplekken en ook blaren opleveren. Prothesegebruikers waar de stomphuid direct vol contact maakt met de koker moeten ook zorgen dat de kokerwand droog is.

Voorkom problemen
Bij het dragen van arm- of beenprothesen, maar ook orthesen (beugels) is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen door goed te verzorgen. Dit betekent meer wassen (maar niet te veel met zeep), de huid goed controleren en goed droog maken. Vervolgens schone en droge stompkousen of bij een liner de liner te reinigen met water en goed droog maken. Zorg ook dat de koker droog is. Neem extra zorgmaatregelen als de huid beschadigd is.

Meer tips en vragen Reageren? Mail naar Hans van Mourik klik [hier]